Mini hot dogové žemle
Hot dog je nový burger. Naučme sa robiť vlastné pečivo a nemusíme už nadávať na dopekance z obchodu. Iste, je to časovo náročné, ale budete mať dobrý pocit a ešte aj zahviezdite. Mne jedna dávka tohto receptu trvá asi 2 hodiny. Ak vám niekto pomôže, zvládnete to aj skôr. Hrať sa s cestom je celkom zábava. Chce to trochu citu a šikovnosti. Nenechajte sa odradiť, ak vám hneď na prvú šupu nevyjdu. Ale verím, že budete mať šťastie začiatočníka!
Upečené žemle majú cca 10 centimetrov a dobre sa do nich zmestia krátke párky od Mecomu. Tiež nie som veľký fanúšik korporácií, ale páči sa mi, že začali vyrábať párky s vysokým podielom mäsa – napr. Cisárske párky majú až 97 %.
16 kusov
250 ml mlieka
125 ml vody
50 g trstinového cukru
2 PL medu
7 g (balík) suchého droždia
2 strúčiky cesnaku
2 PL masla
500 g hladkej múky + extra múka na posypanie dosky
50 g sódy bikarbóny
sezam alebo špaldové otruby na posypanie
Teplé mlieko a vodu zmiešame s cukrom a medom, pridáme suché droždie a necháme odstáť asi 10 minút, kým sa droždie aktivuje.
Maslo zohrejeme v panvičke, do ktorého prelačíme strúčiky cesnaku. Krátko opražíme.
Do kvásku pridáme cesnakové maslo a múku. Ručne alebo v kuchynskom robote vymiesime vláčne cesto. Cesto sa nesmie lepiť na steny nádoby. Podľa potreby môžeme prisypať trochu múky.
Vymiesené cesto rozdelíme na 16 rovnakých častí (každá má mať cca 60 g). Každú časť vytvarujeme do pevnej guličky. Dosiahneme to tak, že cesto držíme na mierne vlhkej pracovnej doske medzi palcom a prostredníkom. Krúživým pohybom a jemným pritláčaním cesta na doske vyformujeme guličku. Cesto uložíme na papier na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme 15 minút kysnúť.
Potom nakysnuté guličky rukou jemne vyšúľame do podlhovastého tvaru rohlíka – s dĺžkou asi 7 cm. Necháme opäť prikryté kysnúť asi 30 minút.
Teplovzdušnú rúru si predhrejeme na 220 °C.
Vo väčšom hrnci privedieme vodu k varu. Pomaly do vody nasypeme sódu bikarbónu, aby voda nevykypela. Postupne do vody vložíme rohlíčky. Budú plávať na povrchu. Po 30 sekundách ich otočíme na druhú stranu a necháme opäť 30 sekúnd variť. Vyberieme ich na plech s papierom na pečenie. Posypeme sezamom alebo otrubami a spravíme 2 plytké priečne zárezy. Možno vám zárezy budú robiť problém. Niekedy nepomôže ani ostrý nôž. Skúste to žiletkou :)
Pečieme 4 minúty v spodnej časti rúry, potom ich preložíme do vrchnej časti a dopekáme do zlatista asi ďalšie 2 minúty.
Chuťovo výborne :) len niekde som asi spravila chybu lebo po varení vo vode so sodou bikarbonou sa mi to rozmazlo na blato. Tak polku varky som len upiekla.
Mali ste cesto dostatočne vymiesené a bolo dostatočne tuhé – nelepivé? Mne sa to tiež stalo. Nebolo to síce až také blato, že by som to musel vyhodiť, ale myslím, že bolo potrebné pri miesení prisypať ešte trochu múky.
Ďakujem za radu :) ale sú super aj bez toho. Pripomina to langoše.