Žufaňa: oáza rannej pohody
O Žufani som už písal koncom minulého roka. Vtedy som sa zmienil o tom, prečo som sa nestal kuchárom ale začal freelancovať a pomáhať bistru Pigis v Banskej Bystrici. Práve moje nové pigisácke kolegyne prišli na návštevu ku mne do Bratislavy a ja som ich v sobotu zobral na raňajky do Žufane. Kruh sa uzavrel :) A ako sa darí žufaňám? Sám som bol zvedavý.
Žufaňu založili tri kočky. Janka, Eva a Kristína. Prvé dve som spoznal pred vyše dvomi rokmi cez projekt Ďakujem, sused, ktorý si vybral môj vtedajší klient Coca-Cola ako partnera pre svoju kampaň. Vôbec moje prvé zadanie v novej agentúre bolo navrhnúť ich web stránku. S babami som sa spoznal aj osobne a myslím, že sme si tak ľudsky sadli. Rýchlo som zistil, že sú maniačky do jedla. Janka ma k nim sem-tam zavolala na raňajky. Pamätám sa, ako mi pripravila gaštanovú kašu. Ja gaštanové pyré vyslovene nemám rád, ale tá kaša bola bohovská. Nekecám, celú som ju zjedol. Kristínu som registroval vďaka jej projektu Delikatesy od Krissy. Ani neviem ako, tieto tri baby sa spojili a rozhodli sa vhupnúť do vlastného biznisu.
Momentálne ich každý deň nájdete v bistre Žufaňa na Dulovom námestí v Bratislave. Je schované za budovou Vojenskej hudby Ozbrojených síl SR. Tiež som netušil, že také niečo existuje… Dievky majú talent na útulnosť. Žlto-hnedý interiér, staré kusy nábytku, kúsky z ich minulosti na stenách, všakovaké žufane nad barom a za barom, steblá pšenice, príjemná hudba… to všetko vás uzemní a dá do pohody.
Koncept kuchyne je jednoduchý. Pripravujú nostalgické jedlá, ktoré si každý z nás pamätá z detstva. Tvarohová vanilková pena s piškótou a zaváraným ovocím je to, na čo si spomeniem z čias, kedy som za sebou ťahal káčera. Je to ako v rozprávke Ratatuille, keď prišiel zlovestný kritik Anton Ego hodnotiť jedlo malého potkana Remyho a flashbackom sa vrátil do detstva, v ktorom ho vykreslili ako malého ufúľaného sopliaka. Tak nejak som sa cítil aj ja. Neviem ako to robia, ale v Žufani máte pocit domova. Nepotrebujete sa na nič hrať a takisto sa na nič nehrajú ani žufane.
Okrem spomínanej tvarohovej peny odporúčam ochutnať raňajkové kaše. Sú výdatné a sýte. Naučte sa na ne. Ak nestihnete raňajky, vždy si dáte aj dobrý obed. Koncept žufane nájdete aj tu – polievka sa meria na žufane, prívarky sa naberajú taktiež žufaňou…
A nezabúdajme na kávu. Tá rozvoniava v celom bistre od skorého rána a baby si na nej dávajú záležať. Mliekom na ňu maľujú srdiečka aby rozlepili vaše očné viečka.
Ak si chcete prečítať o Žufani viac, pozrite sa na ich web www.zufana.sk. Ak ich pôjdete navštíviť, pozdravte ich odo mňa!
Oficiálne vyhlasujem, že som sa zamilovala do tvojho blogu. A neviem sa dočkať, kedy budem mať viac času, a niečo z neho uvarím alebo upečiem. :-) Nech sa ti darí a teším sa na nové receptíky :-)