Čerešňová bublanina
Máme tu sezónu, kedy dozrieva prvé ovocie. Jahody, maliny… alebo čerešne, ktoré som dostal od kamošovej mamy, keď sme u nich cez víkend grilovali. Práve boli aj so starou mamou po lakte v čerešňovom džeme a myslím, že bola vďačná, že som si zobral pol debničky :-) Ja som zase vďačný, že som mohol spraviť moju prvú bublaninu.
500 g polohrubej múky
250 g cukru
5 vajec
2 dl mlieka
1 kypriaci prášok do pečiva
1/2 ČL sódy bikarbóny
1,5 dl oleja
citrónová kôra
vanilkový extrakt
čerešničky, čerešne
Oddeľte žĺtka a bielka. Žĺtka vyšľahajte s cukrom. Následne pridajte mlieko, olej, vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Do múky pridajte kypriaci prášok a sódu bikarbónu a potom ju postupne vmiešajte do cesta.
Z bielkov si vyšľahajte sneh a jemne ho vmiešajte do cesta. Cesto vylejte na papierom vyložený plech, poukladajte čerešne alebo iné ovocie a dajte piecť cca na 30 minút do vyhriatej rúry na 175 °C.
Hotový koláč nechajte vychladnúť a pre efekt posypte práškovým cukrom.