jablkovy_kolac1

Tradičný anglický jablkový koláč s domácim vaječným krémom

Anglicko mám veľmi rád a vždy, keď sa ocitnem v Londýne, musím ochutnať niektoré z typických jedál. Mojou srdcovkou je obyčajné fish & chips, ktoré je však pripravené z čerstvých rýb. V kombinácii s prostredím, architektúrou a sychravým počasím má pre mňa neopísateľné čaro. Práve po takej jesennej prechádzke v hmle a vlhku padne dobre niečo hrejivé. A preto vám ponúkam recept na snáď najtypickejší anglický jablkový koláč. Jedzte ho ešte teplý, určite vám zlepší náladu!

8 porcií

cesto
350 g hladkej múky
200 g masla
50 g cukru
2 vajcia
kôra z 1 citróna
trochu mlieka

plnka
10 jabĺk
3 PL práškového cukru
1/2 balenia škoricového cukru
hrsť sušených hrozienok
kôra z 1 pomaranča
kôra z 1 citróna
šťava z pol citróna
50 cl rumu

omáčka
250 ml mlieka
250 ml smotany na šľahanie
2 zarovnané PL polohrubej múky
40 g cukru
4 žĺtka
1/2 ČL vanilkového extraktu

Najprv si zamiesime cesto. Cukor vymiešame s mäkkým maslom, Pridáme jedno celá vajce a žĺtok z druhého vajca. Bielko si zatiaľ odložíme. Nastrúhame citrónovú kôru a šplechneme trochu mlieka. Všetko premiešame a začneme postupne pridávať múku. Cesto najlepšie vypracujete rukami. Z cesta vyformujeme guľu a dáme do chladničky aspoň na 30 minút odpočinúť.

Zatiaľ si pripravíme plnku. Jablká ošúpeme, vyberieme stred a nakrájame na asi polcentimetrovépol centimetrové plátky. Nezáleží na tvare. Nakrájané jablká vložíme do hrnca, pridáme ostatné suroviny a na strednom plameni za občasného miešania podusíme asi 5 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť.

Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme približne v polovici. Väčšia časť pôjde na spodok koláčovej formy. Vyvaľkáme ju do kruhového tvaru tak, aby bolo cesto oniečoo niečo väčšie ako je priemer formy. Vyvaľkané cesto prenesieme na valčeku do formy a dobre pritlačíme k okrajom. Cesto by malo z formy mierne prevísať. Do formy vložíme jablkovú plnku. Dávame pozor, aby sme do formy nenaliali veľa šťavy, ktoré jablká pustili. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme ďalší kruh, ktorým prikryjeme plnku. Vrchná časť cesta by tiež mala prekrývať okraje. Tieto dve vrstvy cesta pritlačíme vidličkou a spojíme po celom obvode. Na vrchu koláča spravíme niekoľko zárezov, potrieme bielkom a dáme piecť na 45 minút do rúry vyhriatej na 180 °C.

Pokým sa koláč pečie, pripravíme si vaječný krém. V hrnci zmiešame smotanu s mliekom. Pridáme vanilkový extrakt (alebo vanilkový lusk) a necháme zohriať tesne pod bod varu. V miske vymiešame šľahačom žĺtka s cukrom a múkou. Zohriatu mliečnu zmes postupne pridávame do misky so žĺtkami a neustále šľaháme. Potom všetko prelejeme naspäť do hrnca, postavíme na sporák a za stáleho miešania privedieme k varu. Krém zhustne.

Koláč podávame spolu s krémom ešte teplý.

jablkovy_kolac2

Vytlačiť alebo zdieľať?

Možno dostaneš chuť aj na

Napíš komentár

Tvoja e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné údaje sú označené *