Reštaurácia Apani: Matcha Fondant
Občas mi v schránke pristane pozvánka na návštevu reštaurácie alebo gastro udalosti. Ak mi to povinnosti dovolia, rád sa zúčastním, pretože veľakrát stretnem zaujímavých ľudí alebo ochutnám jedlá, ku ktorým by som sa len tak sám od seba nedostal. To bol prípad pozvania na workshop od reštaurácie Apani, ktorá sa nachádza v Šamoríne. Konkrétne ako súčasť športového komplexu x-bionic sphere.
Ani som netušil, aký zaujímavý areál sa nachádza pár minút od Bratislavy. Chvíľu som mal pocit, že ani nie som na Slovensku. Hoci nebol čas na prechádzku po areáli, z auta pôsobil v prízemnej decembrovej hmle veľkolepo. Nachádzajú sa v ňom športoviská, na ktorých sa dá zapotiť na 27 spôsobov, hotel, wellness, kino, reštaurácie a všeličo ďalšie. V lete získal rezort štatút Slovenského olympijského tréningového centra. Čo je fajn, môže tam prísť aj bežný človek a na chvíľu sa cítiť ako olympionik na sústredení. Možno si prídem v lete zabehať. Podľa môjho hesla “Športujem, aby som mohol jesť”, poďme k jedlu :)
Koncept reštaurácie Apani spočíva v japonskej kuchyni. Vedie ju šéfkuchár Alexander Illeš. Sympatický chlapík, ktorý sa s vami rád porozpráva a podelí o svoje vedomosti. V čase mojej návštevy bola v reštaurácii na hosťovaní šéfkuchárka z Dubaja. Eleni Ioanna Manousou pracuje v japonskej reštaurácii Nobu Dubai, ktorá sa nachádza v hoteli Atlantis The Palm, na samom cípe známeho palmového ostrova.
Usadili nás hneď oproti otvorenému grilu s výhľadom do priestrannej kuchyne. Workshop viedla veselá Eleni, ktorá porozprávala o svojich kuchárskych cestičkách a zážitkoch z Dubaja. So svojim šéfom a majiteľom siete reštaurácií Nobu Matsuhisom majú vraj výborný vzťah a je ako jej otec. Dozvedeli sme sa o používaní japonských surovín, ktoré som videl prvýkrát v živote… a samozrejme nám pred očami spolu s Alexandrom pripravili degustačné menu pri ktorom sme všetci ochkali. Bolo naozaj výborné. Veď už na pohľad ide o sústa nabité kyslo-sladkými chuťami. Na matcha koláčik sa mi podarilo vydrankať aj recept :)
Sake tataki
Prudko pečený losos marinovaný v karashi horčici s miso wakame omáčkou a zeleninovým šalátom
Hotategai
Prudko pečené mušle Svätého Jakuba so zeleninovým tambule a čerstvým koriandrom
Uramaki suzuki
Obrátená rolka s avokádom, uhorkou, morským vlkom a kimchi maslom
Sea bass
Grilovaný filet z morského vlka s maslovou ponzu omáčkou, wasabi kašou a chrumkavým špenátom
Gyunikku no tataki
Hovädzí steak s domácou teriyaki omáčkou, wasabi zuke a hijiki riasy so sezamom
Matcha fondant
Teplý koláčik z bielej čokolády, zeleného čaju matcha, ryžovej múky s malinovou omáčkou
Matcha lávový koláčik, ktorý mal byť bodkou za výbornými japonskými špecialitami, sa nepodaril :) Nedopiekol sa, ale ochutnali sme ho aj tak a bol skvelý! Pripomenul mi dezert od najlepšieho šéfkuchára sveta Massima Botturu – Oops I just dropped a lemon cake, ktorý taktiež vznikol nešťastnou náhodou a teraz ho predávajú ako nadčasový dezert.
MATCHA FONDANT
500 g bielej čokolády
100 g práškového cukru
20 g matcha zeleného čaju
7 vajec
120 g nelepivej ryžovej múky
120 g maslo
Rúru predhrejeme na 190°C.
Vajíčka s cukrom vyšľaháme do bielej peny. Zelený čaj a múku preosejeme cez jemné sitko. Čokoládu a maslo roztopíme vo vodnom kúpeli.
Za stáleho miešania všetko spolu spojíme a plníme do maslom vymastených okrúhlych foriem. Formy plníme iba do 2/3 a pred podávaním pečieme 9 minút.
Po upečení jemne odstránime formičku. Dezert môžeme poprášiť práškovým cukrom a servírujeme s ovocím.